![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo0KsBSC1OcD0fjpt0CWKmozejbiy1PLexFtqU24mbIr0pxAx8UUlQiHQf55OiH5BakVIr3RaKyICwql0dd-xtbs8PZdr_uh4eGI_2P3UgBJiw32CBtXXVxRLc5ldUViFUmqusKr6wstI/s320/pai.jpg)
bahan-bahan:
4 biji ubi kentang (rebus dan buang kulit)
50 gm daging lembu/kambing (dicincang)
20 gm tepung jagung
1 labu bawang besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
sedikit daun bawang (di cincang)
garam
lada sulah
1 sudu makan susu segar
mentega
cara-cara membuat:
1- kisar ubi kentang hingga halus bersama susu, garam, dan lada sulah
2- cairkan mentega dalam kuali, tumis bawang putih, bawang besar hingga naik bau.
3- masukkan daging dan masak hingga empuk.
4- masukkan tepung jagung, daun bawang, garam dan lada sulah secukup rasa. Pekatkan dengan menggunakan tepung jagung.
5- ambil bekas casserole, sapukan sedikit mentega dan tuangkan isian daging tadi dan ratakan.
6- letak ubi kentang di atas isi daging dan bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 minit atau sehigga keperangan.
No comments:
Post a Comment