Tuesday, May 11, 2010

pai kentang dan daging...


bahan-bahan:


4 biji ubi kentang (rebus dan buang kulit)

50 gm daging lembu/kambing (dicincang)

20 gm tepung jagung

1 labu bawang besar (potong dadu)

2 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)

sedikit daun bawang (di cincang)

garam

lada sulah

1 sudu makan susu segar

mentega


cara-cara membuat:


1- kisar ubi kentang hingga halus bersama susu, garam, dan lada sulah

2- cairkan mentega dalam kuali, tumis bawang putih, bawang besar hingga naik bau.

3- masukkan daging dan masak hingga empuk.

4- masukkan tepung jagung, daun bawang, garam dan lada sulah secukup rasa. Pekatkan dengan menggunakan tepung jagung.

5- ambil bekas casserole, sapukan sedikit mentega dan tuangkan isian daging tadi dan ratakan.

6- letak ubi kentang di atas isi daging dan bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 minit atau sehigga keperangan.

No comments:

Post a Comment